2013. április 30., kedd

Mákos marcipán aszalt sárgabarakba töltve


Mákos marcipán aszalt sárgabarackba töltve


A lányom kérésére készítettem ezt a mákos marcipános bonbont. Az alap marcipánt( Katuci konyhájánál) olvastam és a szaloncukrok készítésénél is használtam. Természetesen itt is szerettem volna kreatív lenni és változtattam az alap marcipán krémen. Ezt a bonbont nagyon egyszerű elkészíteni. A mák és az aszalt sárgabarack nagyon jó kombináció,igazi meglepetés.

Hozzávalók: 20-22 db

Krém:

  • 5 dkg darált mandula
  • 5 dkg darált mák
  • 5 dkg cukor
  • 0,4 dl víz
  • 15 dkg fehér csoki


20-22 db aszalt sárgabarack

Csoki burok.

  • 15 dkg étcsokoládé 65%-os
  • 5 dkg tej csokoládé
  • 2 gr kakaóvaj pasztilla (itt vásároltam)

Készítés:

A krém hozzávalóit a csokoládé kivételével botmixerrel összemixelem. A fehér csokit felolvasztom és hozzákeverem a már összemixelt összetevőkhöz. Alaposan átkeverem és minden barackba a mag helyére töltöm ezt a krémet.
A csokoládét apró darabokra töröm ( mindkét fajtát) és a csokoládé olvasztó gépben felolvasztom úgy, hogy 40-45 fok-nál ne legyen melegebb. Ekkor kiveszem a tartályt és hideg lapra teszem, állandó keverés mellett lehűtöm 33 fok-ra. Ekkor beleteszem a már előzőleg a mikróban felolvasztott kakaóvaj pasztillát, alaposan elkeverem és 31 fok-ra hűtöm. Ekkor kezdem egyenként mártani a csokiba a már megtöltött barackot. A csokoládét ezen a hőmérsékleten kell tartani, mert különben nem lesz szép a csoki burok.
A megmártott bonbont sütőpapírra teszem és csokoládé rudacskával díszítem. Természetesen a díszítésre többféle megoldás létezik. Itt is lehetünk kreatívak.  






2013. április 27., szombat

Málnás jégkrém




Málnás jégkrém






Ez az első, kicsit bátortalan próbálkozásom a fagyi készítéssel kapcsolatban. Ugyanis soha nem gondoltam, hogy egyszer fagyit vagy jégkrémet fogok készíteni, így aztán fagylalt gépem sincs. De olyan sok hideg finomságot készítettetek és a meleg is itt van, ( bonbon-t készíteni lassan már nem lehet a meleg miatt), gondoltam megpróbálkozom vele.
Bonbon Mániánál (itt) és Praliné Paradicsomnál (itt) inspirálódtam, majd a kettőt kicsit ötvözve, a lehetőségeimhez igazítva én így készítettem el, első málnás jégkrémemet.

Hozzávalók:

  • 30 dkg málna (fagyasztott)
  •  1 kispohár tejföl
  •  3 t. kan. méz
Csoki burok: 65%-os csokoládé ( Choceur ) 10 dkg   1 gr kakaóvaj pasztilla

Készítés:
A tejfölt előző nap lecsepegtettem. (Praliné Paradicsomnál olvastam (itt)). A málnát botmixer segítségével pürésítettem. Összekevertem a tejföllel és a mézzel, elektromos habverővel jól kikevertem. Egy műanyag dobozba öntöttem, mélyhűtőbe tettem és óránként háromszor botmixerrel átkevertem. Utána belekanalaztam  egy szilikon maffin sütő formába a fagyit és kb. egy órán keresztül mélyhűtőben teljes szilárdulásig hűtöttem.
A csokit temperáltam. Az apró darabokra tört csokit 40-45 fok-ra melegítettem a csoki olvasztó gépben, majd 34- 35 fok-ra hűtöttem és beletettem a mikróban felolvasztott kakaóvaj pasztillát, és állandó keverés mellett, 31-32 fok-ra hűtöttem a csokit. Az időközben megszilárdult jégkrémet kifordítottam a maffin formából egy tálra és a csokit egy gyors mozdulattal rákanalaztam. Egy zárható, műanyag dobozba tettem és mélyhűtőben tároltam fogyasztásig.

Ezzel a módszerrel is finom jégkrémet tudtam készíteni, de azért most fogok venni egy fagyi készítő gépet:).




2013. április 23., kedd

Diós - birsalma lekváros bonbon




Diós-birsalma lekváros bonbon




Ez ismét a telet idézi, hiszen elmondható, hogy mindkét gyümölcs ( dió és a birsalma ) a Karácsony ízvilágához tartozik. Azonban régen tervezgetem, hogy birsalmás bonbont is készítek. Egy héttel ezelőtt bukkantam rá az Aldi-ban erre a kézműves lekvárra. Gondoltam legyen ez az utolsó és el is felejthetjük a telet. Annyira izgatott, hogy milyen lesz, hát most elkészítettem. De ígérem, hogy mostantól csak a tavaszt és a nyarat idéző bonbonok készülnek majd.


Hozzávalók:
Burok: 30 dkg  65%-os Choceur étcsokoládé  3gr kakaóvaj pasztilla    24 db bonbon-hoz

Krém:

  • 50 ml tejszín 
  •   1 ev, kan. méz
  •   3 ev. kan. darált dió 
  •   1 dkg vaj ( szoba hőmérsékletű )
  •   10 dkg fehér csoki 
  •   30 ml tejszín 
  •     1 tkan. vodka  ( A hosszabb eltarthatóság miatt )
  •     4 ev. kan. birsalma lekvár
  •     1 dkg vaj  ( szoba hőmérsékletű )
Készítés: Először a krémet készítem el. A tejszínt a mézzel  összeforralom ( 1 perc ). Beleteszem a diót, néhány percig főzöm. Leveszem a tűzről és jól elkeverem, ha 35 fok- ra hűlt belekeverem a vajat is. Félreteszem. Egy másik edényben felforralom ( 1 perc ) a 30 ml tejszínt, beletördelem a fehér csokit és simára keverem. Hozzákeverem a birsalma lekvárt, a vodkát, majd ha 35 fok-ra hűlt a krém akkor a vajat is jól elkeverem benne. Végül a két krémet összekeverem, szobahőn hagyom állni míg a csokit temperálom a burokhoz.Az apró darabokra tört csokit a csoki olvasztó gépben 40-45 fok-ig melegítem. Kiemelem a csoki tégelyt a gépből, a hűvös konyha pultra teszem és állandó keverés mellett lehűtöm 34- 35 fok-ra. Ekkor teszem bele a mikróban felolvasztott kakaó vajat és ezzel is jól elkeverem és munkahőmérsékletre ( 31-32 fok) hűtöm. A tisztára törölt lemez minden mélyedésébe öntök a csokiból, néhányszor a pulthoz ütöm, ( így távozik a levegő  a csokiból és szép sima felületű lesz így a bonbon ) majd megfordítom a lemezt és a csokit egy sütőpapírral bélelt tálra csepegtetem, a felesleget spaklival húzom le. Két fakanalat teszek a tálra és ráfektetem a lemezt, így a csoki mindenhol egyenletesen terül el, ezáltal  egyforma vékony csoki burkot kapunk. A lemezt megfordítom, spaklival ismét  simára húzom, fél órára hűtőbe teszem. az idő letelte után kiskanál segítségével betöltöm a krémet, úgy, hogy maradjon hely a lefedéshez ( kb. 2 mm ). A csokit újra temperálom, ráöntöm a lemezre vigyázva, hogy minden bonbon hüvelybe jusson belőle, spaklival simára húzom, egy órára hűtőbe teszem. Az idő letelte után megfordítottam a lemezt és a bonbonok kipottyantak belőle.












2013. április 11., csütörtök

Narancsos - marcipános bonbon





Narancsos - marcipános bonbon








Néhány nappal ezelőtt az Aldi-ban vásároltam narancsos marcipánkrémet. ( Gourmet Szamos Marcipán ) Igaz, egy kicsit talán ez téli íz, pontosabban Karácsonyt idéző ízvilág, de kis csúztatás nálam is lehet, nem csak az időjárásnál.

Hozzávalók:  21 db bonbon-hoz

Burok: 75%-os étcsokoládé Choceur ( Aldi )  30 dkg  és  3 gr kakaóvaj pasztilla

Krém: Narancsos Marcipánkrém ( GOURMET Szamos Marcipán )  2 ev. kan.

  •  40 ml tejszín 
  •    5 dkg fehér csoki
  •    1 dkg vaj ( szoba hőmérsékletű )
  •    1 tkan. méz
Készítés: A tejszínt és a mézet összeforralom ( kb. 1 perc ), beleteszem az apró darabokra tört csokit, jól elkeverem. Ha a krém 35 fok-ra hült, akkor belekeverem a szoba hőmérsékletű vajat és a narancsos marcipán krémet. Alaposan összekeverem és szobahőn állni hagyom, amíg a csokit a burokhoz temperálom.
Az apró darabokra tört csokit a csoki olvasztó gépben 40-45 fok-ig melegítem. Kiemelem a csoki tégelyt a gépből, a hűvös konyha pultra teszem és állandó keverés mellett lehűtöm 34- 35 fok-ra. Ekkor teszem bele a mikróban felolvasztott kakaó vajat és ezzel is jól elkeverem és munkahőmérsékletre ( 31-32 fok) hűtöm. A tisztára törölt lemez minden mélyedésébe öntök a csokiból, néhányszor a pulthoz ütöm, ( így távozik a levegő  a csokiból és szép sima felületű lesz így a bonbon ) majd megfordítom a lemezt és a csokit egy sütőpapírral bélelt tálra csepegtetem, a felesleget spaklival húzom le. Két fakanalat teszek a tálra és ráfektetem a lemezt, így a csoki mindenhol egyenletesen terül el, ezáltal  egyforma vékony csoki burkot kapunk. A lemezt megfordítom, spaklival ismét  simára húzom, fél órára hűtőbe teszem. az idő letelte után kiskanál segítségével betöltöm a krémet, úgy, hogy maradjon hely a lefedéshez ( kb. 2 mm ). A csokit újra temperálom, ráöntöm a lemezre vigyázva, hogy minden bonbon hüvelybe jusson belőle, spaklival simára húzom, egy órára hűtőbe teszem. Az idő letelte után megfordítottam a lemezt és a bonbonok kipottyantak belőle.



2013. április 6., szombat

Tojáslikőrös-mandulás vörösborban sült meggyes bonbon





Tojáslikőrös-mandulás vörösborban sült meggyes bonbon






Még mindig a tojáslikőrös ( A hó ellenére a Húsvét bűvöletében vagyok ) töltelék izgat. Hogyan másként? Íme! Nem csak Húsvétra...
A vörösborban sült meggy receptjét a Bonbon Mániánál (itt) olvastam. Köszönet a receptért.


Burok: 21 db bonbon-hoz   30 dkg   65%-os  Choceur étcsokoládé     3 gr kakaóvaj pasztilla

Krém:

  • 70 ml tojáslikőr
  • 15 dkg fehér csoki
  •   2 dkg vaj ( szoba hőmérsékletű )
  •   3 teás kan. őrölt mandula 
21 szem vörösborban sült meggy  Recept: (itt)

Először a krémet készítem el. A tojáslikőrt megmelegítem. Az összetördelt fehér csokit beleteszem és egyneműre keverem. Ha a krém 35 fok-ra hűlt hozzákeverem a szoba hőmérsékletű vajat, majd a mandulát is beleteszem és alaposan átkeverem. Szobahőn hagyom állni míg a burokhoz a csokit temperálom.
Az apró darabokra tört csokit a csoki olvasztó gépben 40-45 fok-ig melegítem. Kiemelem a csoki tégelyt a gépből, a hűvös konyha pultra teszem és állandó keverés mellett lehűtöm 34- 35 fok-ra. Ekkor teszem bele a mikróban felolvasztott kakaó vajat és ezzel is jól elkeverem és munkahőmérsékletre ( 31-32 fok) hűtöm. A tisztára törölt lemez minden mélyedésébe öntök a csokiból, néhányszor a pulthoz ütöm, ( így távozik a levegő  a csokiból és szép sima felületű lesz így a bonbon ) majd megfordítom a lemezt és a csokit egy sütőpapírral bélelt tálra csepegtetem, a felesleget spaklival húzom le. Két fakanalat teszek a tálra és ráfektetem a lemezt, így a csoki mindenhol egyenletesen terül el, ezáltal  egyforma vékony csoki burkot kapunk. A lemezt megfordítom, spaklival ismét  simára húzom, fél órára hűtőbe teszem. az idő letelte után kiskanál segítségével töltöm úgy, hogy először a  egy kevés krémet teszek bele,majd egy szem meggyet és ismét krémet kanalazok hozzá  vigyázva, hogy maradjon hely a lefedéshez ( kb. 2 mm ). A csokit újra temperálom, ráöntöm a lemezre vigyázva, hogy minden bonbon hüvelybe jusson belőle, spaklival simára húzom, egy órára hűtőbe teszem. Az idő letelte után megfordítottam a lemezt és a bonbonok kipottyantak belőle.