2013. május 26., vasárnap

GYERMEKNAPRA

Avagy: TÚRÓ RUDI másként




Ha azt állítom, hogy minden gyerek szereti a csokit, azt hiszem túl nagyot nem tévedek. A gyerekek élvezettel nézegetik a boltok polcain, a külsejükkel is csábító csoki figurákat. Megindítja az amúgy is dús gyermeki fantáziát.
Persze a szülők azonnal elmagyarázzák, hogy ilyet majd csak megfelelő alkalommal lehet enni, vagy csak ebéd után... Aztán uzsonna időben egy pohár túró krémet kanalazva, melyik gyerek ne gondolta volna még, hogy milyen finom ez a gyümölcsös túrókrém, bárcsak a pohár csokiból volna és azt is megehetném!
Talán ezt az óhajt testesíti meg a Túró Rudi, ami aztán sok-sok gyermek kedvencévé vált. A nagy sikert tapasztalva lett későbbTúró Rudi: natúr, gyümölcsös, tejcsokival burkolt... Egy biztos, mindegyik kiváló ötlet volt.
A GYERMEKNAP jó alkalom arra, hogy egy kicsit átfogalmazva, de ezt a már sokféle módon készített kitűnő édességet én is elkészítsem.
Ildi Kokki-nál találtam nagyon jó receptet (itt), aki bonbont készített belőle. Köszönet a receptért. Én egy kicsit változtattam rajta és végül csoki pohárba töltöttem.
A recept nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető és a pohár is ehető!

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró (ALDI: Milfina Azért ezt használtam, mert ez krémesebb állagú mint a magyar túró)
  • 2 ev. kan. cukor
  • 2 vaníliás cukor
  • 10 csepp narancs olaj (itt vásároltam)
  • 12 db aszalt sárgabarack (ALDI: Happy Harvest soft-aprikosen Ezt azért tartom jónak ennél a receptnél, mert sokkal lágyabb, krémesebb, mint más aszalt társaik) 
  • Fél ev. kan. méz
  • fél dl víz
  • Csoki pohár 10 db   (ALDI)
Készítés: A sárga barackot összevágtam, a vízzel és a mézzel összeforraltam. Ez néhány percig tartott és dzsem minőségű sűrűséget kaptam. Botmixer segítségével összemixeltem és hagytam kihűlni.
A túrót a cukrot a vaníliás cukorral együtt habosra kevertem. Belecseppentettem a narancs olajat és még ezzel is jól átkevertem. Ha van lehetőségünk, akkor hagyjuk állni a hűtőben néhány órát, így az ízek jobban össze érnek. Végül a poharakat megtöltöttem úgy, hogy először a túróból tettem bele, majd a gyümölcsből és ismét a túróból. A tetejére csoki törmeléket szórtam.




2013. május 23., csütörtök

Csokifagyi







A csoki fagyi, mint a vanília szintén alapfagyi. Ehetjük csak úgy magában, vagy mondjuk vaníliával, kókusz fagyival vagy ízesíthetjük pl. kandírozott narancs héjjal... Katucinál (eredeti recept itt) találtam egy nagyon jó csoki fagyi receptet, amit kisebb változtatással én így készítettem el.

Hozzávalók:

  • 600 ml tej  nálam: szója tej
  • 6 tojás sárgája
  • 100 gr cukor  nálam: porcukor
  • 125 gr 80%-os étcsokoládé  nálam: 70%-os LINDT étcsokoládé
  • 50 gr cukrozatlan kakaópor 
Készítés: A szója tejet felmelegítettem. A tojások sárgáját és a porcukrot jól kikevertem. A cukorral kikevert tojáshoz kisebb részletekben hozzáadtam a szójatejet és minden hozzáadott adagnál jól összekevertem. Végül visszaöntöttem a lábasba, kis lángon felmelegítettem, hozzáadtam a felaprított csokit és a kakaót. Állandó keverés mellett besűrítettem. Így nekem puding sűrűségű krém lett. Elzártam a gázt és hagytam kihűlni, majd 1-2 órára hűtőbe tettem. Ezután a fagyi gépbe öntöttem és az előírás szerint elkészítettem a fagyit (30 perc). Kész is volt a finom nagyon csokis fagyi, lehetett kanalazni. Ami nem fogyott el, műanyag dobozba tettem és be a mélyhűtőbe. Fogyasztás előtt legalább fél órával érdemes kivenni a mélyhűtőből, hogy könnyen kanalazható legyen.
Kandírozott narancs héjjal díszítettem.



2013. május 21., kedd

Gesztenye fagyi










Olyan gyorsan elfogyott az előző nap készített fagyi, hogy csinálnom kellett másikat, ha nem akartam, hogy édesség nélkül maradjunk. Igen ám, de ünnep volt és én erre nem számítottam. Szétnéztem tehát a kamrában, hűtőben. Milyen fagyit tudok készíteni? Volt gesztenye... Rendben, legyen gesztenye fagyi. Szépségtárnál találtam egy nagyon jó receptet (itt)
Kisebb változtatással (a tejszín helyett szója tejet használtam) én így készítettem.


Hozzávalók:

  • 25 dkg gesztenye massza
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl szója tej
  • 2 ev. kan. rum
  • 6 dkg porcukor

Készítés: A gesztenyét lereszeltem. A tejfölt, a cukrot, a gesztenyét botmixerrel összemixeltem. Hozzáöntöttem a szója tejet és a rumot. Alaposan összemixeltem a botmixerrel. Fagyi gépbe öntöttem és az előírás szerint megfagyasztottam (30 perc). Ez után egy műanyag dobozba kanalaztam és a mélyhűtőbe tettem. Fogyasztás előtt fél órával kivettem és tálaltam a finom gesztenye fagyit.








2013. május 20., hétfő

Fehér csoki karamell - málnás fagyi







Úgy felbátorodtam a fagyi készítésben, hogy gondoltam egyet és olyant készítettem ami látványra is megkapó, mintha profi lennék. (persze nem vagyok) Meglepően jól sikerült, a málna jól mutatott a karamell színű fehér csokiban és kellemes ízhatást adott. A gyümölcs savanykás íze tompított az édes csoki ízén. A karamellizált fehér csoki készítésről Praliné Paradicsomnál (itt) olvastam és már alkalmaztam bonbon készítésénél is. A házi krémsajt receptjét Szekimamánál (itt) találtam és más alkalommal már használtam sikerrel.


Hozzávalók:

  • 4 dl szója tej
  • 3 tojás sárgája
  • 4 ev. kan. porcukor
  • 10 dkg karamellizált fehér csoki
  • 20 dkg házi krémsajt
  • kb. 10 dkg málna (fagyasztott)
A csokit előző nap karamellizáltam és hűtőben tartottam.(recept itt)
A krémsajtot szintén egy-két nappal előbb elkészítettem. (recept itt)

Készítés: A tojások sárgáját a cukorral jól kikevertem. A szója tejet kicsit megmelegítettem. 
A cukorral kikevert tojásokat belekevertem és besűrítettem. Hozzáadtam a karamellizált fehér csokit és kicsit kevertem még, hogy krémszerűre sűrűsödjön. Ezután hagytam szoba hőmérsékletűre hűlni. 
A krémsajtot egy tálba tettem és kisebb adagonként hozzákevertem a már kihűlt krémet. Végül botmixer segítségével jól összekevertem. Egy műanyag dobozba öntöttem és egy órára hűtőbe tettem. 
A lehűlt krémet a fagyi gépbe öntöttem és előírás szerint a fagylaltot elkészítettem. ( 30 perc ) Ez idő alatt a kiolvasztott málnát botmixerrel kicsit összemixeltem. Csak annyira, hogy maradjanak benne kisebb darabok.
A fél óra fagyasztás után átkanalaztam a gépből egy műanyag dobozba a fagyit és hozzáöntöttem az összemixelt málnát. Egy villa segítségével annyira kevertem bele, hogy "márványos" legyen. Mélyhűtőbe tettem.
Fogyasztás előtt kb. fél órával kivettem a mélyhűtőből és így már könnyen kanalazható, adagolható volt.










2013. május 15., szerda

Vanília fagylalt






Elkészült a vanília fagyi! Pont olyan lett amilyent akartam.  Krémes, habos, vaníliától illatozó.
Ez ugye "alapfagyi. Önmagában is nagyon finom, de tehetünk hozzá csoki fagyit - a klasszikus páros -, vagy ehetjük gyümölcs fagyival, különböző gyümölcsökkel, sőt tehetjük hideg kávéba -nagyon jó ízvilág és nyáron melegben kellemes, hűsítő. Egyszóval a vanília fagyi sokarcú és nálunk első számú kedvenc a családban.
A tej és tejszín helyett most is szója tejet használtam, nagyon finom lett. Sem az ízén vagy az állagán nem lehet észrevenni. Az is fogyaszthatja aki tejmentesen akar étkezni.


Hozzávalók:
  • 4,5 dl szója tej
  • 4 tojás sárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor 
  • fél rúd vanília
  • 20 dkg házi krémsajt (eredeti recept itt)   
Készítés:A szója tejbe belekaparom a vanília rúd belsejét és gyöngyözésig melegítem. A tojások sárgáját és a porcukrot, vaníliás cukrot jól kikeverem és lassan a langyos szója tejhez csorgatom. Állandó keverés mellet kis lángon melegítve besűrítem. Legalább szoba hőmérsékletűre hűtöm és kisebb részletekben a már előzőleg recept szerint elkészített házi krémsajthoz keverem. Fontos, hogy a hígabb krémet keverjem a sűrű krémsajthoz, mert így tudok könnyen, gyorsan sima krémet keverni. Ha a krémhez adom hozzá a sajtot, akkor nehezen keverhető és csomós lesz. Jól zárható műanyag dobozba öntöm és 1-2 órára hűtőbe teszem, hogy jól kihűljön.
Végül, előírás szerint a fagyi gépbe öntöm és megfagyasztom. Ezután már ehetjük is, de ha később szeretnénk fogyasztani akkor műanyag dobozba tesszük és a mélyhűtőben tovább fagyasztjuk.Tálalás előtt érdemes egy fél órával kivenni a mélyhűtőből, így könnyen kanalazható lesz.



2013. május 13., hétfő

Málna fagylalt










Ez a harmadik, de már kicsit bátrabb próbálkozásom. A málna fagylalt. Biztosíthatlak benneteket, hogy fagyit készíteni nem nehéz és nem is bonyolult feladat. Nincs is annál jobb, mint a családot vagy a vendégeket a nyári kánikulában a vadszőlővel befuttatott teraszon, házilag készített fagyival kínálni. És csak hallgatni: ...hű, de finom... megadod a receptjét...? ...kaphatok még egy kicsit? Egyszóval a siker nem marad el.
Akkor most leírom, hogy készítettem el életem harmadik legfinomabb fagyiját.

Hozzávalók:


  • 2 dl szója tej
  • 25 dkg házi krémsajt (eredeti recept itt )  
  • 12 dkg porcukor
  • 30 dkg málna ( mélyhűtött)
  • csipet só
A házi krémsajt készítése (itt)  
A  málnát kiolvasztom. Botmixer segítségével pépesítem. Hozzákeverem a többi összetevőt és ismét a botmixer segítségével alaposan összemixelem. Előírás szerint a fagyi gépbe öntöm és megfagyasztom. 
Lehet máris fogyasztani, de ha nem fogy el (amit nem hiszek ), akkor tegyük egy erre rendszeresített műanyag dobozba és be a mélyhűtőbe. Fogyasztás előtt fél órával vegyük ki a mélyhűtőből és tálaljuk.





2013. május 10., péntek

Sztracsatella fagylalt






Egyszerű fagyi receptet kerestem, mert még mindig aggódom, hogy nem sikerül olyan jól az én fagyim, mint ahogy szeretném. Egyébként is úgy gondolom, hogy a könnyen, gyorsan, kevés anyagból elkészíthető édességek sokszor a legfinomabbak. Azt hiszem, hogy nem tévedtem nagyot, mert ez a fagyi, amit Szekimamánál (itt) találtam nagyon finom lett, olyan igazi, mint amilyent szerettem volna.
Kicsit változtattam a recepten, mert a tej és a tejszín helyett szója tejet használtam, alternatívát kínálva azoknak akik nem szeretik a tejet vagy a tejszínt, vagy egyéb okból (pl. tejcukor érzékenység) nem ehetik azt.

Hozzávalók:

  • 25 dkg házi krémsajt (eredeti recept itt) 
  •  3 dl szója tej 
  •  2 cs. vaníliás cukor ( Az eredeti recept vanília kivonatot javasolt, de nekem nem volt itthon, de így is nagyon finom lett.)
  • 3 ev. kan. porcukor
  • 5 dkg étcsoki
Készítés: Az eredeti recept alapján elkészítettem a házi krémsajtot.
A krémsajtot és a szója tejet habverővel összekevertem. Hozzáadtam a cukrot és a vaníliás cukrot és még egy kicsit kevertem a habverővel. Az étcsokoládét lereszeltem és hozzáadtam a krémhez. A fagyi gépbe öntöttem (a használati utasítást betartva). Fél óra múlva kész is volt a fagyi. 
Műanyag dobozba kanalaztam - mert később akartuk csak enni - és a mélyhűtőbe tettem.
Azt tapasztaltam, hogy fogyasztás előtt kb. fél órával érdemes kivenni a mélyhűtőből, akkor lesz könnyen kanalazható állagú.


Házi krémsajt készítés:
Egy nagy doboz tejfölt szoba hőmérsékletűre melegítettem a mikróban. (Nem szabad összekeverni!)
Konyharuhába borítottam. összekötöttem, felakasztottam egy fakanálra és belógattam egy tálba, úgy hogy az alja ne érjen bele. 
Két napig így tartottam a hűtőben, mialatt kicsöpögött belőle a savó és kb. 25 dkg nagyon finom krémsajtot kaptam, amit használhatunk más édesség elkészítésénél is ( Maszkarpone helyett ). Ehetjük sósan, borsosan, ízesíthetjük csilivel, vagy tehetünk bele petrezselyem zöldet.  Kiváló kenyérre, kiflire.






2013. május 4., szombat

Anyák napjára szeretettel







Már néhány héttel ezelőtt elhatároztam, hogy erre a szép napra bonbont fogok készíteni, de valami különlegeset, egészen mást mint az eddigiek. Hiszen ez nem csak egy ünnep nap, ez az ANYÁK napja.
Minden évben szép, nagy virágcsokrot köttetek az anyukámnak és gyermeki izgalommal sietek, viszem és mondani is akarok minden szépet meg köszönetet... Aztán csak párás szem és ölelés marad...
Persze, most is készülök virággal, igazival és egy csokorba kötött csokivirággal is. Így aztán azt remélem, hogy nemcsak könnyes szem, elszorult torok, hanem mosoly  is lesz a meglepő ötleten.
Három fajta bonbon készült.
Narancsolajjal ízesített étcsokoládé bonbon
Sárgabarackos barackpálinkás fehér csoki bonbon
Kávés rumos tej csoki bonbon


Étcsokoládé bonbon:  Hozzávalók:

  • 20 dkg 70%-os étcsokoládé (Saint Domingue Origine) (itt vásároltam)  2gr kakaóvaj pasztilla ( ugyan itt vásároltam)  25 csepp narancsolaj kivonat (itt vásároltam 

A csokoládét temperáltam. A csoki pasztillát a csoki olvasztó gépemben felolvasztom. (40-45 fok)
Kiveszem a kis edényt amiben a csoki olvad, hűvös helyre (pl. konyhapult) teszem, folytonos keverés mellett lehűtöm (34-35 fok). Ekkor beleteszem a mikróban felolvasztott kakaóvaj pasztillát, tovább keverem és mikor elérte a munkahőmérsékletet (31-32 fok) akkor kezdek dolgozni vele.
A narancsolajat a kiöntés előtt közvetlen tettem bele és jól elkevertem. A csokit szilikon formába öntöttem. A felesleget spaklival húztam le, 10 percre hűtőbe tettem. Az idő letelte után óvatosan mindegyik bonbon közepébe hurkapálcát szúrtam, kb. 1 órára ismét hűtőbe tettem. Ezután a csokikat óvatosan kifordítottam a formából.

Fehér csoki bonbon: Hozzávalók:

  • 20 dkg fehér csokoládé 2gr kakaóvaj pasztilla 
A krémhez a már más alkalommal is használt marcipán alapkrémet használtam (Katuci konyhájánál olvastam) (itt)
Hozzávalók: 
  • 10 dkg őrölt mandula 
  • 5 dkg cukor
  • 1/2 dl víz
  • 17,5 dkg fehér csoki       7 db aszalt sárgabarack   1 ev. kan. barack pálinka 
Készítés: A mandulát a cukrot és a vizet botmixerrel összekeverem.A csokit felolvasztom a csokiolvasztó gépben és hozzákeverem a többi összetevőhöz. A krémet ketté osztom, mert az egyik felét itt a másik felét pedig a tej csokis bonbonnál fogom felhasználni. Tehát a fele marcipán krémbe 7db aszalt sárgabarackot apró darabokra vágok és belekeverem, majd 1 ev. kan. barackpálinkát is teszek bele. Jól elkeverem és szobahőn hagyom állni.
A csokit temperálom. A csokit a csoki olvasztó gépemben felolvasztom.( 40-45 fok )
Kiveszem a kis edényt, amiben a csoki olvad, hűvös helyre (pl. konyhapult) teszem, folytonos keverés mellett  lehűtöm (33-34 fok). Ekkor beleteszem a mikróban felolvasztott kakaóvaj pasztillát, tovább keverem és mikor elérte a munkahőmérsékletet, (29-30 fok) akkor kezdek dolgozni vele.
A csokit szilikon formába öntöttem, kb 2 perc után megfordítottam a formát, kicsepegtettem egy tálra a csokit, felesleget spaklival húztam le. Fél órára hűtőbe tettem, utána megtöltöttem a krémmel, vigyázva, hogy maradjon hely a lezáráshoz ( kb. 2 mm ),  ismét hűtőbe tettem. A csokit  temperáltam, kivettem a hűtőből a formát és minden bonbonhüvelybe kanalaztam csokit, a felesleget spaklival húztam le. Kb 10 perc után kivettem a hűtőből a formát és óvatosan beleszúrtam a hurkapálcát mindegyik bonbon közepébe. Egy óra hűtő következett és kifordítottam a bonbonokat a formából.


Tej csoki bonbon: Hozzávalók:
A fehér csoki bonbonnál készített marcipán krém másik fele. 1 ev. kan. erős fekete kávé és 1 ev. kan. rum.

20 dkg tej csoki (Callebaut 33,6%) (itt vásároltam2gr kakaóvaj pasztilla
A csokit az előzőekben leírt módon temperálom. A formát hűtőbe teszem. Ezalatt az idő alatt a marcipánhoz hozzákeverem a kévét és a rumot, szobahőn hagyom állni. A fehér csoki bonbonnál leírtakkal azonos módon készítem el ezt a bonbont is.
Végül csokrot készítek belőle és ugyan úgy csomagolom szép díszcsomagolóba, mint a virágcsokrot.











2013. május 2., csütörtök

TAPASZTALATOK:








Csokoládé temperálás

Sok helyen (szinte minden csoki blogban) olvashattok a csokoládé temperálásról és nagyon sok jó tanácsot kaphattok tapasztalt csokizóktól. Ebben a posztban én azt írom le, ahogy én csinálom a csokoládé temperálást.
A temperálásra azért van szükség, hogy a bonbon fényes és roppanós legyen. Ezt alkalmazva profi munkát tudunk kiadni a kezünkből.
Én csokoládé pasztillát, (itt vásároltam) vagy jó minőségű (65%-os, 70%-os kakaótartalmú) táblás csokit szoktam használni, étcsokoládé esetében. Lehet persze tej csokit és fehér csokit is alkalmazni csokiburok gyanánt. Mindhárom csoki esetében egy kicsit eltérő módon, vagyis más hőmérsékleten kell temperálni.
Étcsokoládé esetében:
A csoki pasztillát (itt vásároltam) a csoki olvasztó gépemben felolvasztom. (40-45 fok)
Kiveszem a kis edényt amiben a csoki olvad, hűvös helyre (pl. konyhapult) teszem, folytonos keverés mellett lehűtöm (34-35 fok). Ekkor beleteszem a mikróban felolvasztott kakaóvaj pasztillát, (itt vásároltam) tovább keverem és mikor elérte a munkahőmérsékletet (31-32 fok) akkor kezdek dolgozni vele.
Tejcsokoládé és fehér csokoládé  esetében:
A csoki pasztillát a csoki olvasztó gépemben felolvasztom.( 40-45 fok )
Kiveszem a kis edényt, amiben a csoki olvad, hűvös helyre (pl. konyhapult) teszem, folytonos keverés mellett  lehűtöm (33-34 fok). Ekkor beleteszem a mikróban felolvasztott kakaóvaj pasztillát, tovább keverem és mikor elérte a munkahőmérsékletet, (29-30 fok) akkor kezdek dolgozni vele.
A kakaóvaj pasztillát azért kell felolvasztani mielőtt a csokihoz öntöm, mert túl kemény ahhoz, hogy ezen a hőmérsékleten könnyen olvadjon. (Ezt S. Nemzetes Krisztinától tudom)
Ha táblás csokit használok, akkor olvasztás előtt apró darabokra töröm a csokit.
A másik módszer amit esetenként használok az úgynevezett beoltásos módszer.
A darabokra tört csokit vagy pasztillát két részre osztom, 3/4 részét a csoki olvasztó gépemben felolvasztom (40-45 fok).
Kiveszem a kis edényt, amiben a csoki olvad, hűvös helyre (pl. konyhapult) teszem és hozzákeverem a csoki fennmaradt 1/4 részét, állandó keverés mellett lehűtöm (27-28 fok).
Visszateszem az edényt a csokiolvasztóba és állandó keverés mellett felmelegítem a munkahőmérsékletre.(étcsokoládé esetében: 31-32 fok, tej ill. fehér csoki esetében: 29-30 fok) Ekkor kezdek dolgozni vele.
A csokoládé temperálásáról olvashattok (itt) is.


2013. május 1., szerda

Eperfagyi












Itt a nyár és csokit, bonbont készíteni nehézkes és nem is praktikus. Nehézkes, mert a csokival dolgozni 20 fok feletti hőmérsékleten nem igazán ideális és a töltelék, amely általában tartalmaz tejszínt, fokozottan romlandó. Nem praktikus mert inkább hideg vagy legalább is hűsítő csemegére vágyunk a nagy melegben. Ezért úgy gondoltam nyáron legyen fagyi és elkészítettem életem első eperfagyiját.
Kerestem egy egyszerűen elkészíthető receptet, amit meg is találtam Mary konyhájánál (ittaz eredeti recept (itt).  Kicsit én változtattam a recepten, mert tej helyett szója tejet használtam. Így is nagyon finom lett.

Hozzávalók:

  • 2 dl tej ( nálam szója tej )
  • 2 dl tejföl
  • 12 dkg porcukor
  • 30 dkg eper ( nálam most fagyasztott )
  • csipet só
Készítés: Az epret botmixerrel összemixelem. Hozzáadom a többi összetevőt és ismét jól összemixelem.Az előírás szerint beöntöm a fagylaltgépbe és megfagyasztom. Ekkor már fogyasztható, de ha gombócokat akarunk formázni belőle akkor tegyük műanyag dobozba és néhány órára a mélyhűtőbe.