2014. január 29., szerda

Citromos - narancsos krémmel töltött bonbon, mákos fehér csoki burokban









A napokban egy különleges lekvár receptjét kaptam Petrik Adrientől, A hideg szóda élvezete c. könyv írójától (itt). Vagyis kaptunk, mind az ötszázan (igen, 500-an), akik csatlakoztunk az oldalhoz (itt), így naponta kaptunk hírt a könyvről és közösen vártuk, hogy megjelenjen, kézbe vehessük, olvashassuk.
A szerzőnek korábban megjelent másik két könyvét - A másik kert (itt) és az Asszony és háza (itt) - címűt is olvastam. Nagyon sokat tanultam, okultam ezekből a könyvekből. Az élethelyzeteket, melyekről ír, magam is átéltem, átélem ma is, de a könyv (könyvek) elolvasása után, valahogy minden a helyére került. Nem aggódom már, ha azt látom, hogy a vendégeink (persze nem mindenki), helytelenítik, hogy beengedjük a  kutyát a házba, sőt családtagnak tekintjük. Végül is a kutya lakik itt... Normálisnak tartom azt is, hogy nálunk a divatos szabadtéri bútorok helyett, magunk barkácsolta masszív, fa, erdei asztal áll a grillező mellett... Petrik Adrien gondolatai megerősítenek abban, hogy nem kell "úgy" tennem, hiszen így is lehet... A hideg szóda élvezete c. könyvben az a rész ragadott meg legjobban, amelyben a felnőtt gyerekek elengedéséről ill. el nem engedéséről ír. Néha könnyes lett a szemem, néha felnevettem, mert én is pont ebben az élethelyzetben vagyok... Most már kicsit távolabbról szemlélem őket. Kevésbe aggódó lélekkel figyelem döntéseiket. Hiszen szépek, okosak tehetségesek... Mi kell még? Mi szülők pedig tudjuk, hogy a hintát meglöktük, és bizonyos távolságtartással nézhetjük csak, hogyan tartják lendületben azt...

No, de vissza az eredeti szándékhoz, a kesernyés, kissé fűszeres, neonszínű lekvárhoz, melyet újragondoltam és mákos fehér csoki burokba rejtettem.

Amint a receptet elolvastam, mentem is, bevásároltam hozzá és elkészítettem a csodás lekvárt, amit aztán ettük kenyérre és kalácsra kenve. Pillanatokon belül, a család kedvence lett.

A lekvár:

Hozzávalók és elkészítés:
Négy kifacsart citromot kockázva főzni 20 percig. Ezután leöntöm a főzővizet. Beleteszek négy nagy narancsot szeletelve, héja nélkül és 20 percig főzöm (közben kevergetem). Beledobom a fűszereket
(4 szem kardamom, 4 szem szegfűbors, 1 teás kanál kurkumát) Pár percig még főzöm (lassú tűzön) és kiveszem az összes fűszert belőle. Összeturmixolom. Adok hozzá még két citrom levét és annyi cukrot amennyire édesnek szeretném. Végül két zselatin lapot is beleteszek, elkeverem, üvegekbe teszem.
Három kis üveggel lett ebből a mennyiségből.

Akkor most jöjjön a bonbon:  24 db

Hozzávalók:  Krém

  • Három és fél ev. kan. lekvár (a fent említettből)
  • 7 dkg fehér csoki
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 dkg puha vaj
Burok:
  • 30 dkg fehér csoki
  •   3 gr kakaóvaj por
  •   2 teás kan. mák
Készítés: A tejszínt gyöngyözésig melegítem. Hozzáadom a lekvárt. Elkeverem alaposan, ha lehűlt kb. 35 fok-ra, beleteszem a puha vajat és botmixerrel alacsony fokozaton, 1-2 perc alatt átkeverem. Hagyom szobahőmérsékleten hűlni.

Burok készítése:


A burokhoz a csokit megolvasztom és temperálom a következő módon.
A darabokra tört csokit a csokiolvasztó gépben (víz-gőz fölött is lehet), felolvasztom (40-45 fok).
Kiveszem a gépből a tálat, amelyben a csokit olvasztom, és állandó keverés mellett lehűtöm a csokit 33-34 fokra.  Ekkor beleteszem a kakaóvaj port, alaposan elkeverem. Beleteszem a mákot is és folyamatosan keverem. Ha a csoki elérte a 29-30 fok hőmérsékletet, a tisztára törölt bonbon formába öntöm  a temperált  csokoládét.  Az asztalhoz ütögetem a bonbon formát,( így a keletkezett légbuborékok eltávoznak ) és a csokit egy tálra helyezett sütőpapírra csepegtetem a bonbon formából. A sütőpapírt azért szeretem használni, mert a dermedt csokit később maradéktalanul fel tudom használni, ha egy tálra öntöm, akkor sok megy veszendőbe.) A bonbon formát kb. fél órára hűtőbe teszem, majd egy kiskanál segítségével megtöltöm a krémmel, vigyázok, hogy maradjon hely ( kb. 2 mm ) a lezárásnak. A szobahőn hagyom állni, míg a csokoládét ismét temperálom. Lezárom a formát, a  felesleget spaklival lehúzom és egy órára hűtőbe teszem. Az egy óra elteltével kiveszem a hűtőből, megfordítom a formát és a bonbonok kipottyantak belőle. 
.






2014. január 23., csütörtök

Earl grey teás, csokis kekszek






A napokban nézegettem a 108. hu online magazint (itt) és ott olvastam ezt a receptet, Limara péksége blog szerzőjétől.(Itt) Igazi tea keksz, tojás és tej nélkül készül. A tésztájában a narancs íze és a krémben a tea aromája különös, nagyon finom, harmonikus ízt ad. A tészta nem zsíros, mégis omlós.
Kint hó (az most nincs, de a hétvégén már lesz), bent a kandalló melege, tea és keksz, egy jó könyv... Azt hiszem ez így tökéletes.

Hozzávalók:

  • 300 gr finomliszt
  • 100 gr porcukor
  • 200 gr hideg vaj
  • 2-3 ev. kan. hideg víz
  • 1 mokkás kan. sütőpor
  • fél narancs reszelt héja (nálam alkoholos narancskivonat ) (itt) vásároltam. 
Krém:
  • 2 dl víz
  • 15 dkg porcukor
  • 1 ev. kan. Earl grey tea fű
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg puha vaj
Készítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrom. Fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe teszem.
Ezalatt elkészítem a krémet.
A vizet felforralom, a teafűre öntöm, letakarom és 15 percig hagyom állni.
Leszűröm a teát, felmelegítem, hozzáadom a cukrot és lassú tűzön addig forralom (keverem közben), amíg kissé besűrűsödik. Kb. 20 perc.
Elzárom alatta a lángot és belekeverem az összetördelt csokit, simára keverem. Szobahőmérsékletűre hűtöm.
Végül a puha vajjal alaposan összekeverem, habosítom.
A tésztát 2 mm vastagságúra nyújtom, kiszúrom. Sütőpapirral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben 
(180 fok), 10-12 percig sütöm. Amikor kihűlt a keksz, megkenem a krémmel.





2014. január 20., hétfő

Eperkrémes bonbon - tejcsoki és fehér csoki burokban





Az eper ganache krém nagy sláger nálunk, különösen ha liofilizált epret is tudok tenni bele. Ezt ugyanis nem mindig sikerül beszereznem, de most éppen volt, és nagyon intenzív eper ízű krémet tudtam készíteni. Úgy gondoltam, hogy most tejcsoki burokba kerüljön a krém, mert a savanykás eper és az édes csoki, majd jól kiegészítik egymást. De, hogy ne legyen unalmas ruhában a finom eperkrém, fehér csokiból készítettem a bonbon talpat és márvány hatású mintát tettem a tejcsoki burokra.
A krém receptjét Praliné Zsuzsinál olvastam (itt)
Sikeresen készítettem már ezt a krémet (itt) is.



Hozzávalók a krémhez:      24 db bonbon

  • 30 dkg eper (nálam most fagyasztott)
  • 1 teás kan. méz
  • 10 dkg fehér csoki
  • fél dl tejszín
  • 5-6 gr liofilizált eper
Burok: 30 dkg tejcsoki
             3 gr kakaóvaj por
            20 dkg fehér csoki  2 gr kakaóvaj por

Elkészítés:  Krém
  • Az epret hagyom szobahőn kiolvadni, majd botmixer segítségével mixelem, szitán átpasszírozom, azért, hogy a magok ne maradjanak benne.
  • Az epret a mézzel pár percig forralom
  • Hozzáöntöm a tejszínt és leveszem a tűzről
  • Beleteszem az összedarabolt csokit és alaposan átkeverem
  • A nagyobb darabokra tört liofilizált epret is hozzáadom és jól átkeverem, felhasználásig hagyom állni  szobahőn.
Burok készítés:  Először a fehér csokit megolvasztom, temperálom.
A csokit felolvasztom a csokiolvasztó gépben (40-45 fok). Állandó keverés mellett lehűtöm (33-34 fok)
és beleteszem a kakaóvaj port, alaposan átkeverem, ezalatt a munkahőmérsékletre hűl (29-30 fok).
A bonbon forma mélyedését vékonyan bekenem a temperált fehér csokival. (A kezemre vékony műanyag kesztyűt húztam és az ujjammal kentem be a mélyedéseket). A csokit sütőpapirra öntöm és félre teszem, mert ezt fogom ismét temperálni a talphoz. A lemezt hűtőbe teszem , amíg a tejcsokit temperálom.
A tejcsokit felolvasztom (40-45 fok). Állandó keverés mellett lehűtöm (33-34 fok). Beleteszem a kakaóvaj port, folyamatosan keverem és így a munkahőmérsékletre hűtöm. (29-30 fok). A lemez mélyedéseit megtöltöm a csokival, néhányszor a konyhapulthoz ütöm, hogy a légbuborékok távozzanak belőle, a felesleg csokit sütőpapirral bélelt tálra öntöm, hagyom kicsorogni a felesleg csokit, lehúzom a spaklival és a hűtőbe teszem kb. fél órára.
Egy kiskanál segítségével megtöltöm krémmel a lemez mélyedéseit, de vigyázok, hogy maradjon hely a lefedéshez (kb.2 mm). Szobahőn hagyom állni.
A fehér csokit ismét temperálom. Mindegyik mélyedést megtöltöm a csokival, spalkival lehúzom a felesleget, kb. fél órára hűtőbe teszem. Az idő letelte után megfordítom a lemezt és a bonbonok kipotyognak belőle.





2014. január 17., péntek

Sós karamellás - tejcsokis bonbon, pirított szezámmaggal, étcsokoládé burokban





Praliné Zsuzsinál találtam (itt) ezt a csodás sós karamellás bonbont, pirított szezámmaggal "ékesítve". Szokásomtól eltérően, most elhatároztam, hogy pontról pontra követem a receptet és úgy készítem, ahogy Zsuzsi is készítette. Valójában a  bonbonkészítés úgy kezdődik nálam, hogy valahogy megszületik az ötlet, azután megnézek néhány hasonló receptet, ellátogatok más blogokra, megnézem ők csináltak-e ilyent, vagy hasonlót. Ha megtalálom a legszimpatikusabb receptet, akkor egy kicsit változtatok. Nem azért, mert az nem elég jó, csak esetleg én lágyabb krémet akarok vagy kevésbé édeset vagy inkább étcsokoládéval burkolom a tej csoki helyett... De most, követni akartam... pontról - pontra. Nem sikerült :( Az első lépések rendben voltak, egészen a burok kiöntésig. A szezámmag megpirítva, krém elkészítve, csoki formába öntve a hűtőben... és a baj itt kezdődött, mert a pirított szezámmag egy tálban, a konyhapulton pihent, pedig a kiöntött csokiformában lett volna a helye. Kijavítani ugye már nem lehet... Na, most légy kreatív, Csokoládé Kreatívan:) Rövid töprengés után, elhatároztam, hogy a szezámmagot a talpazásnál teszem bele a csokiba.Így is nagyon finom lett... Köszönöm a receptet Zsuzsi!


Hozzávalók:  Krém

  • 75 gr cukor
  • 50 gr habtejszín
  • 15 gr akácméz
  • fél kiskan. só
  • 20 gr puha vaj
  • 75 gr tejcsoki
Burok:
  • 300 gr étcsokoládé (nálam 65%-os CHOCEUR)
  •     3 gr kakaóvaj por
  •     2 ev. kan. pirított szezámmag

Készítés:
  • A szezámmagot megpirítom egy száraz serpenyőben, tálra teszem és hagyom kihűlni.
  • A cukrot lassú tűzön karamellizálom. (addig melegítem, amíg egy kicsit füstölni kezd, így intenzív karamell íze lesz)
  • Közben a tejszínt gyöngyözésig melegítem.
  • Ha kész a karamell, leveszem a tűzről és nagyon óvatosan (mert fröcsögni fog és könnyen megégetheted a kezed!!!), hozzáadom a mézet, elkeverem, majd lassan beleöntöm a tejszínt is és egyneműre keverem.
  • Az összedarabolt csokit is hozzáadom, elkeverem.
  • A puha vajat akkor teszem bele amikor a krém 35 fok-ra hűlt, majd a sót is hozzáadom, átkeverem és hagyom hűlni.(nem teszem hűtőbe).

A csoki burok készítése:
A csokoládé burokhoz temperálom a csokit, a következő módon: A csokit 40 fokra melegítem a csokoládé olvasztó gépben, majd kiveszem a tartályt és hideg lapra ( pl. konyhapult ) helyezem és állandó keverés mellett 34-35 fok-ra hűtöm. Ekkor beleteszem a kakaóvaj port, alaposan elkeverem. Ha a csoki elérte a 31-32 fok hőmérsékletet akkor beleöntöm a bonbon formába. Az asztalhoz ütögetem a bonbon formát,( így a keletkezett légbuborékok eltávoznak ) és a csokit egy tálra helyezett sütőpapírra csepegtetem. A sütőpapírt azért szeretem használni, mert a dermedt csokit később maradéktalanul fel tudom használni, ha egy tálra öntöm akkor sok megy veszendőbe.) A bonbon formát kb. fél órára hűtőbe teszem, majd egy kiskanál segítségével megtöltöm krémmel, vigyázok, hogy maradjon hely ( kb. 2 mm ) a lezárásnak. A csokoládét ismét temperálom, beleteszem a pirított szezámmagot, lezárom a formát, a  felesleget spaklival lehúzom és egy órára hűtőbe teszem. Az egy óra elteltével kiveszem a hűtőből, megfordítom a formát és kipottyantak belőle a bonbonok.






2014. január 7., kedd

Mogyoró baileys bonbon, avagy egy falatnyi boldogság...








Azt hiszem ez valóban egy falatnyi boldogság, látva a formát és ismerve a belső tartalmát...
Pontosan úgy készítettem el, mint a baileys krémes bonbont, (itt) annyi változtatással, hogy itt mogyoró ízesítésű baileyst használtam. Nagyon jól harmonizált az étcsokoládé burokkal a kellemes, lágy krém, a finom mogyoró ízével.


Hozzávalók:  24 db bonbon

Burok: 30 dkg étcsokoládé ( nálam: 65%-os Choceur )  és 3gr kakaóvaj por

Krém:

  • 16 dkg fehér csoki 
  • 0,6 dl tejszín
  • 0,5 dl mogyoró baileys
  • 2 dkg puha vaj
Készítés:
  • A tejszínt gyöngyözésig melegítem.
  • A fehér csokit apró darabokra töröm és a tejszínhez adom, alaposan összekeverem.
  • Hozzáadom a mogyoró baileyst.
  • Beleteszem a puha vajat, botmixerrel jól átkeverem és szobahőn hagyom állni.
A csoki burok készítése:
A csokoládé burokhoz temperálom a csokit, a következő módon: A csokit 40 fokra melegítem a csokoládé olvasztó gépben, majd kiveszem a tartályt és hideg lapra ( pl. konyhapult ) helyezem és állandó keverés mellett 34-35 fok-ra hűtöm. Ekkor beleteszem a kakaóvaj port, alaposan elkeverem. Ha a csoki elérte a 31-32 fok hőmérsékletet akkor beleöntöm a bonbon formába. Az asztalhoz ütögetem a bonbon formát,( így a keletkezett légbuborékok eltávoznak ) és a csokit egy tálra helyezett sütőpapírra csepegtetem. A sütőpapírt azért szeretem használni, mert a dermedt csokit később maradéktalanul fel tudom használni, ha egy tálra öntöm akkor sok megy veszendőbe.) A bonbon formát kb. fél órára hűtőbe teszem, majd egy kiskanál segítségével megtöltöm krémmel, vigyázok, hogy maradjon hely ( kb. 2 mm ) a lezárásnak. A csokoládét ismét temperálom, lezárom a formát, a  felesleget spaklival lehúzom és egy órára hűtőbe teszem. Az egy óra elteltével kiveszem a hűtőből, megfordítom a formát és kipottyantak belőle a bonbonok.





2014. január 5., vasárnap

Málna kívül - málna belül bonbon







A színes csoki elvarázsolt. Most málnásat készítettem.Praliné Paradicsomnak köszönöm a színes csoki (itt) és a krém receptjét. (itt) A krém recepten egy kicsit változtattam. A bonbon osztatlan sikert aratott a szokatlan színvilággal és a krém intenzív málna ízével.
Ugyan azt a receptet követve készítettem ezt a bonbont is, mint az eper kívül - eper belül bonbonnál, csak itt a tejszín helyett szója tejet használtam és értelem szerűen a liofilizált eper helyett liofilizált málnát, a krémbe pedig fagyasztott málnát tettem.

Készítés: Recept (itt)







2014. január 1., szerda

Színes táblás csokoládék





A táblás csokik készítése nagyon egyszerű, csak ötlet kell az ízesítéshez. Egy korábbi bejegyzésben írtam a színes csokikról. (itt) Most is a természetes anyagokkal való színezés volt az alap ötlet, és megtoldottam még ezt különféle feltétekkel. (aszalt gyümölcsök, mandula stb.) De tehetjük érdekessé ill. egyedivé a csokit, ha pirított magot (itt szezám mag), keverünk a temperált csokiba.
Nálam négy féle csoki készült:

  • Matcha teás, sós mézes mogyoróval megszórva
  • Liofilizált málnával színezett fehér csoki
  • Vaníliával ízesített fehér csoki, pekándió, aszalt meggy feltéttel
  • Pirított szezámmagos tejcsoki, aszalt meggy feltéttel.
A csoki színezés eredeti receptje (itt). 

Hozzávalók: Matcha tea porral színezett
  • 10 dkg fehér csoki
  •   sós-mézes mogyoró (néhány szem) A MÜLLER-ben vásároltam
  • kb. 2 mokkáskanálnyi Macha tea por (ez lehet több, ill. kevesebb is) (itt) vásároltam.
  •   1gr kakaóvaj por
A málna porral színezett csokinál az előzővel (a Matcha teás) azonos hozzávalókat használtam, csak a tea port málna porral helyettesítettem és itt nem tettem feltétet a csokira.
A szárított málnából 6-7 darabot használtam fel, aprító gép segítségével porítottam, átszitáltam, hogy a magok ne maradjanak benne és így használtam fel.

A vaníliás csoki esetében (a mennyiség azonos a fentebb említettel). Itt egy rúd vanília kikapart magját kevertem a temperált csokihoz és feltétnek pekándiót és aszalt meggyet használtam.

Szezámmagos tejcsoki: Lindt tejcsokit használtam. A szezámmagot (1-2 ev. kan.), száraz serpenyőben kicsit megpirítottam, kihűtöttem és a temperált csokihoz adtam. Feltétnek aszalt meggyet használtam.

Készítés:
A fehér csokit és a tejcsokit azonos módon kell temperálni.
Olvasztás, temperálás:
A csokit feldarabolom, felolvasztom a csokiolvasztó gépben (vagy víz-gőz fölött) 40-45 Fok
Kiveszem a tálat a csokiolvasztó gépből és állandó keverés mellett lehűtöm a csokit 33-34 fok-ra.
Beleteszem a kakaóvaj port, átkeverem, majd a málnásnál a málna por, a matcha teásnál a tea port, a vaníliásnál a vanília belsejét ill. a szezámmagosnál a pirított szezámmagot teszem bele és keverve tovább hűtöm 29-30 fok-ra. A szárazra törölt formába öntöm ill. kanalazom és megszórom a feltéttel, kb. fél órára hűtőbe teszem. 
Kiborítom a formából és csomagolom.

Itt négy féle csoki készült, természetesem mindegyiket külön-külön temperáltam, színeztem és szórtam meg a  magokkal ill. az aszalt gyümölccsel.

Nekem olyan formám van, amely segítségével 10 dkg csokiból négy kisebb tábla csokit tudok készíteni.
Így a készült 40 dkg csokiból négy -négy tábla matcha, málna, vaníliás ill. szezámmagos csoki.