Talán nem a legszerencsésebb nyáron, kánikulában kekszet sütni, de amikor a kezembe adták ezt a receptet- amit egyébként egy kedves ismerősömtől kaptam (köszönet érte)- nosztalgikus érzés kerített hatalmába. Ugyanis, évekkel ezelőtt néhány hónapot Angliában töltöttem és ha felfedező útra indultam, hogy megnézzem a vidék, a város nevezetességeit, a hátizsákomba a szendvics és az ásványvíz mellé mindig ilyen csokis keksz került.
Angliában a legtöbb angol életében az ötórai tea, -amihez néhány darab omlós kekszet fogyasztanak- fontos szerepet tölt be. Ehhez a tradícióhoz (meg még sok másikhoz) nagyon ragaszkodnak és a boltok polcain számtalan finomabbnál-finomabb keksz sorakozik.
Ennek a keksznek a tésztája lehetőséget ad a kreativitásra, hiszen a csoki sok más finomsággal helyettesíthető: pl. aszalt gyümölcsök; szilva, barack, áfonya, gyömbér...
Természetesen, miután a blogom neve Csokoládé kreatívan, én a csokis változatot készítettem el...
Mostantól a blog oldalsávján látható Gasztró blogok ikonra kattintva tapasztalhatjátok, hogy a Csokoládé kreatívan is jelen van sok-sok más kiváló blog között ezen a gyűjtőblogon. Közülük sokat én is olvasok. Nagyon jó recepteket találok ott, amelyek inspirálnak.
Remélem, a Csokoládé kreatívan is jó szolgálatot tesz majd másoknak!
Hozzávalók:
- 30 dkg búzaliszt (de lehet: 15 dkg fehér tönköly búza liszt + 15 dkg rizsliszt, így a lisztérzékenyek is fogyaszthatják)
- 20 dkg tea vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 cs. sütőpor
- 1 csipet só
- 2 egész tojás
- 2 marék dió (vagy mogyoró) most nálam török mogyoró
- 20 dkg 60-70 %-os étcsokoládé
Készítés:
- A sütőt előmelegítem 170 fok-ra
- A mogyorót serpenyőben kissé megpirítom, majd aprítógépben közepesen durvára aprítom.
- A csokit apró darabokra töröm. ( Még egy pillanatra aprítógéppel is aprítottam, mert nem találtam így elég aprónak a csokit, de valóban csak egy pillanatra.)
- A lisztet a sütőporral a sóval összekeverem és a hideg vajat beledarabolom,összedolgozom.
- Bele keverem a cukrot, a vaníliás cukrot és a mogyorót.
- Most teszem bele a tojást, mert nagyon meglágyítja a tésztát és nehéz vele dolgozni, ha előbb kerül bele.
- Végül a darabolt csokit tesszük bele, kicsit még átforgatjuk. Miután lágy, nehezen formázható tésztát kapunk, ezért 1-2 órára hűtőbe tesszük.
- A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
- A hűtés után a tészta szilárdabb, formázhatóbb. Így egy fagyi kanál segítségével a két vizes tenyerünk között gombócokat formázunk, kicsit meglapítjuk és egymástól két gombócnyi távolságra a tepsibe helyezzük.
- Előmelegített sütőben 170 fok-on 15 percig sütjük.
- Ha a sütőből kivesszük, a kekszek még lágyak, de így éppen jó lesz ha kihűl.
- Kicsit hagyjuk a tepsiben hűlni, mert könnyen eltörhetnek ha melegen akarjuk kiszedni őket.
- Ha kiszedtük hagyjuk teljesen kihűlni, tegyük dobozba, napokig eláll, nem érhet meglepetés bennünket ha váratlan vendég jön. Tea, kávé, finom limonádé mellé kínálhatjuk.
Mennyi keksz lesz ebből a mennyiségből?
VálaszTörlésSajnos nem számoltam meg amikor kész lett, de kb. 24-25 db tenyérnyi nagyságú keksz lett ebből az adagból. Az ismerősöm akitől a receptet kaptam mondta, hogy ő dupla adagot szokott készíteni. Egyébként egy- két keksznél többet nem tudtam megenni, mert olyan tartalmas:) Még egy, amit tudnék tanácsolni, hogy a kisebb méretű fagyi kanállal érdemes kanalazni egy- egy kekszhez, mert a nagyobbal nekem túl nagy kekszek lettek.
TörlésKöszönöm, én is a kisebbel szoktam.. a receptet ki fogom próbálni, imádom az ilyen kekszeket! :)
TörlésAlig várom, hogy hírt adj arról, hogy sikerült!!!
VálaszTörlés