2014. február 24., hétfő

Pécsi Csokoládé Karnevál 2014.





Fotó: Vad Enikő

Az elmúlt évben is voltam a Pécsi Csokoládé Karneválon és remekül éreztem magam. Igazi karneváli hangulat volt. A bejegyzést erről (itt) olvashatjátok.
Ebben az évben még több kiállítóval, hangulatos zenével, vásári forgataggal várták a szervezők a látogatókat.
De, erről beszéljenek most a képek!

Fotó: Vad Enikő


Fotó: Vad Enikő


Fotó: Vad Enikő


Fotó: Vad Enikő


Fotó: Vad Enikő


Fotó: Vad Enikő


Fotó: Vad Enikő


Fotó: Vad Enikő

Fotó: Vad Enikő

 Megérkezésünk után jegyet váltottunk, kaptunk egy karszalagot és már mehettünk is az előadóterembe, ahol Szántó Tibor (itt) és Csiszár Katalin (itt) tartottak csokoládé kóstolással egybekötött előadást.
Szántó Tibor csokoládé mester elmondta, hogy már 7 éve tart kurzust, ahol a résztvevők megismerhetik a csokoládé lelőhelyeket, a kakaóbab feldolgozásával kapcsolatos munkafolyamatot és szakszerű útmutatást kapnak a csokoládé kóstolásáról.



Általában elmondható, hogy a csokit az emberek az édes íze miatt szeretik. Pedig ettől sokkal több titkot rejt magában. A legjobb minőségű csokoládék terület szelektált, bean-to-bar csokoládék, melyek magukban hordozzák a kakaóbab ízjegyét.
A kakaófa trópusi növény, gyümölcsének minősége határozza meg a csokoládé minőségét. Folyamatosan terem, de kétszer szüretelik egy évben. A kakaófa gyümölcsében található kakaóbab a csokoládé alapanyaga.


Kakaófa fajták:
Criollo: nagyon érzékeny és nehezen termeszthető, kis terméshozamú, legjobb minőségű csokoládé készül belőle.
Forastero: legelterjedtebb, nagy mennyiségben termeszthető, de gyengébb aroma.
Arriba/nacional: Ecuadorból származik. Kissé markáns, férfias ízt hordoz.
Trinitario: a criollo és a forastero fajták kereszteződéséből származik.

A kakaófa gyümölcsében találhatóak a kakaó babok, melyeket kocsonyás hús vesz körül. Ezt a húst eltávolítják a babokról. 5-20 napon keresztül a kakaó babokat fermentálják (erjesztik), ennek következtében kialakul a jellegzetes színe és illata. Napon, jól szellőző helyen szárítják, zsákokba teszik és szállítják.


A bean-to-bar csokoládé készítő mesterek megvásárolják a feldolgozott kakaóbabot. Pörkölik, melynek köszönhetően alakul ki a kakaó végleges aromája. Őrlik, ekkor massza lesz belőle. Kakaóvajat adnak hozzá. Konsírozzák, vagyis 10-20 mikron szemcseméretre finomítják, közben cukrot (nádcukor) és természetes vaníliát adnak hozzá. Temperálják és formába öntik.

Csiszár Katalin a Rózsavölgyi Csokoládé tulajdonosa elmondta, hogy 9 éve foglalkozik csokoládé készítéssel. Kis ültetvényekről, személyesen választják ki és vásárolják a legjobb minőségű kakaóbabokat.
A legjobb kakaóbabok Madagaszkárról és Venezuelából származnak. Ilyen csokoládé a Mara és a Porcelana.


Csiszár Katalin beszélt arról is, hogy nagyon fontos, a csokoládéhoz hozzáadott cukor nádcukor legyen, mert akkor a csokoládé sokkal selymesebb lesz, és az is fontos, hogy a vanília természetes vanília legyen.
Azt is megtudtuk, hogy az ő személyes kedvence a madagaszkári criollo. :-)

Az előadások folyamán számtalan csokoládét és kakaóbabot megkóstoltunk. Nekem nagyon ízlett a Raw
(nyers) csokoládé (Szántó Tibor csokoládéja), és Csiszár Katalin csokoládéi közül a Mara táblás csoki nyerte el a tetszésemet. Természetesen mindegyik csodás volt, más-más ízjegyekkel, egyik a másikhoz nem is hasonlítható.



Végül, Szántó Tibort idézve: A csokoládé valójában luxustermék, de olyan luxus amit az átlag ember is megengedhet magának, szemben egy luxus minőségű pezsgővel vagy whisky-vel.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése