2013. május 15., szerda

Vanília fagylalt






Elkészült a vanília fagyi! Pont olyan lett amilyent akartam.  Krémes, habos, vaníliától illatozó.
Ez ugye "alapfagyi. Önmagában is nagyon finom, de tehetünk hozzá csoki fagyit - a klasszikus páros -, vagy ehetjük gyümölcs fagyival, különböző gyümölcsökkel, sőt tehetjük hideg kávéba -nagyon jó ízvilág és nyáron melegben kellemes, hűsítő. Egyszóval a vanília fagyi sokarcú és nálunk első számú kedvenc a családban.
A tej és tejszín helyett most is szója tejet használtam, nagyon finom lett. Sem az ízén vagy az állagán nem lehet észrevenni. Az is fogyaszthatja aki tejmentesen akar étkezni.


Hozzávalók:
  • 4,5 dl szója tej
  • 4 tojás sárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor 
  • fél rúd vanília
  • 20 dkg házi krémsajt (eredeti recept itt)   
Készítés:A szója tejbe belekaparom a vanília rúd belsejét és gyöngyözésig melegítem. A tojások sárgáját és a porcukrot, vaníliás cukrot jól kikeverem és lassan a langyos szója tejhez csorgatom. Állandó keverés mellet kis lángon melegítve besűrítem. Legalább szoba hőmérsékletűre hűtöm és kisebb részletekben a már előzőleg recept szerint elkészített házi krémsajthoz keverem. Fontos, hogy a hígabb krémet keverjem a sűrű krémsajthoz, mert így tudok könnyen, gyorsan sima krémet keverni. Ha a krémhez adom hozzá a sajtot, akkor nehezen keverhető és csomós lesz. Jól zárható műanyag dobozba öntöm és 1-2 órára hűtőbe teszem, hogy jól kihűljön.
Végül, előírás szerint a fagyi gépbe öntöm és megfagyasztom. Ezután már ehetjük is, de ha később szeretnénk fogyasztani akkor műanyag dobozba tesszük és a mélyhűtőben tovább fagyasztjuk.Tálalás előtt érdemes egy fél órával kivenni a mélyhűtőből, így könnyen kanalazható lesz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése