2013. szeptember 23., hétfő

Édes Napok Budapest csokoládé és édességünnep 2013







Nagyon szeretek szabadtéri kulturális eseményekre járni. Különösen kedvelem a kézműves, iparművészeti vásárokat, fesztiválokat, melyeket sokszor kiváló zenei esemény is kísér. A természet adta szép környezet, a jó levegő, a zene szabaddá tesz. Elbűvöl az emberek kreativitása, szorgalma, életszeretete. Élvezem a találkozás örömét, a spontán kialakult beszélgetést...
Ez az év számomra az ilyen események éve volt. Több, nagyon jól megszervezett fesztiválra eljutottam. Lubickolhattam az események forgatagában! Az egészre a  koronát az Édes Napok csokoládé és édességünnep tette fel. Ebben az évben a fesztivál kellemes, szép környezetben a Millenáris parkban került megrendezésre. A díszvendég ezúttal Svájc volt. A belépőjeggyel egy-egy tábla csokoládét is kaptunk és a jegy árában minden előadás, csokikóstolás és bemutató is benne volt.
Nagy izgalommal vártam Chantal Coady - aki London egyik legelegánsabb csokoládészalonjának, az általa 1983-ban alapított Rococónak (itt) a tulajdonosa, a Csokoládé Társaság társalapítója, ill. a Csokoládéakadémia alapító tagja - előadását. Chantal Coady  megismertette velünk a csokoládé termesztés útját, a termesztéstől a feldolgozásig. Egy olyan grenadai csokoládébab feldolgozó üzem munkáján keresztül mutatta be ezt, amely példaértékű, nem csak a legkiválóbb csokoládé alapanyag előállításában, hanem abban is, hogy szem előtt tartják a munkások jó minőségű életkörülményeinek a lehetőségét, garantálják a vegyszer nélküli termesztést. Energiaforrásként csak napenergiát használnak. A szállításra olyan hajót, hajókat alkalmaznak, ahol a szélenergiát tudják használni.







Lehetőség volt többfajta csoki, ill. kétféle kakaóbab töret kóstolására. Nekem a 71%-os kakaó tartalmú sós és a 82%-os kakaó tartalmú, kicsit füstös, trópusi gyümölcsökre emlékeztető aromájú csoki ízlett a legjobban, összességében, mindegyik kiváló volt.
Az előadás végén Chantal Coady dedikált, így szerencsém volt a csokoládék mellé egy dedikált könyvet (itt) is birtokolni.



Kis pihenő következett, sétáltam, nézelődtem, kellemes volt az ízléses elrendezés, a színek az illatok. Nagyon szép formájú bonbonokat, táblás csokikat láttam. Minden érzékszervemre hatással volt. Szépek voltak a csokoládé csomagolások, dobozok. Nagyon igényes, papírminőség, harmonikus színek, formák, a grafikai munkákról nem is beszélve. A Bobojka (itt) manufaktúrától vásároltam négy fajta bonbont, nagyon-nagyon finom volt mindegyik, a krém lágy, ízvilága harmonikus, a csokiburok fényes és roppanós, egyszóval tökéletes.
Két órakor kezdődött a nagy esemény, a Pralinéparadicsom (blog) szerzője tartott bemutatót a színes csokoládék készítéséről. Nagy érdeklődés mellett Zsuzsi mesterfokon, mesterműveket hozott létre. Nagyon tetszett, hogy a rendelkezésre álló, nem túl hosszú idő alatt összefogottan és érdekfeszítően mutatta be a bonbonozásnak ezt a módját, gyerek és a felnőtt közönség nem kis örömére, ugyan is az elkészült csokikat a közönség elfogyaszthatta.







Ismét pihenő és nézelődés következett, de már vásároltam is, hogy gazdagítsam ismereteimet a csoki kóstolásban (nagyon nehéz feladat). Beschle (itt) táblás csokikat választottam: matcha teásat, criollo Venezuela 88% - os és 64%-os madagaszkári sós pisztáciásat, a svájci csokoládék közül. Mindegyik nagyon ízlett, a nyerő a matcha teás volt.



Szántó Tibortól (itt) - aki egyébként kiválóan tolmácsolt Chantal Coady előadásán - vásároltam: Peru Raw 70%, House blend superior étcsokoládé vörös áfonyával és meggyel 70% és a 2013-ban bronz fokozattal kitüntetett House blend szuperior étcsokoládé 70% Grand cru Venezuela. Ez utóbbival kapcsolatban nem is  akarok, vagy talán nem is tudok semmilyen jelzőt használni, olyan hihetetlenül finom csokoládé, inkább csak egy egyszerű kérdést tennék fel. Lehet ezt felülmúlni?



Szerettem volna Raj Ráhel tortadesign (itt) bemutatóját megnézni, de túl későre tették az időpontot és erre már nem volt lehetőségem. Majd talán jövőre...



Most a hangsúlyt a táblás csokikra fektettem, kevesebb bonbont vásároltam, de hallgattam előadást Chantal Coady-tól, birtokomban van egy dedikált könyv is tőle, élvezhettem Pralinéparadicsom (blog) szerzőjének a bemutatóját, de ami a legjobb volt a személyes találkozó Bonbonmánia (blog) szerzőjével, Palásti Zsuzsával és Pralinéparadicsom (blog) szerzőjével, Ötvös Zsuzsával. Ez a váratlan meglepetés igazán széppé tette a napomat.
Nagyon szép, izgalmas és tartalmas nap volt!







3 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm a kedves szavaid, Györgyi, örülök, hogy tetszett a bemutató! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, nagyon tetszett:) Teljesen profi volt!! Nagyon örülök a személyes találkozásnak is::)) És el ne felejtsem, a fehér csoki karamell bonbon csodás volt::))

      Törlés
    2. Örülök, nekem is az az abszolút kedvencem :))

      Törlés