Nyáron, a rekkenő hősében a gyümölcs fagyit szeretem a legjobban. Frissítő, hűsítő, szomjoltó... Találtok több receptet is a blogon, citrom, (itt) málna, (itt) eper... (itt) és (itt). Egyik finomabb mint a másik. Azt hiszem, nem tudnék olyan fagyit említeni, amit nem szeretek. Na jó, talán a nagyon furcsa, különleges ízűt. A hagyományos ízvilágtól túlságosan eltérőt. Igen, attól idegenkedem... Ha a klasszikusokra gondolok (csoki, vanília, karamell), közülük a karamell a legnagyobb kedvenc. Kicsit megosztó íz. Vannak akik velem értenek egyet és a legfinomabbak közé sorolják, de többen állítják azt, hogy ez furcsa íz, kicsit kesernyés, mégis túl édes... Nekem pont ez tetszik benne, a karamellizált cukor különleges aromája, kicsit édes, lágy hűsítő fagyiban.
Hogy fokozzam az élvezetet, barna cukrot karamellizáltam és a kész fagyiba olvasztott étcsokoládét csorgattam, úgy mint a sztracsatella fagyinál (itt). Így lett egy nagyon finom, krémes, aromás karamell fagyi az étcsokoládé kesernyés ízével megbolondítva...
Alaprecept: (itt) Amit továbbgondoltam.
Hozzávalók:
- 15 dkg barna cukor
- 2 dl tejszín (nálam laktózmentes)
- 3 dl tej (nálam szójatej)
- 10 dkg étcsokoládé (nálam 65%-os)
Készítés:
- A cukrot egy serpenyőben szétterítettem, kis lángon karamellizáltam.
- Elzártam a gázt, hagytam kicsit hűlni és óvatosan (vigyázat, mert fröcsöghet, fájdalmas égést okozhat!!) hozzáöntöttem a tejet, kis lángon addig melegítettem kevergetve, míg a cukor teljesen felolvadt.
- Az edényt hideg vízbe állítottam, amikor teljesen kihűlt a karamelles tej, hűtőbe tettem (3-4 órára).
- A tejszínből habot vertem és óvatosan a kihűlt karamelles tejhez kevertem.
- Fagyigépbe öntöttem, kifagyasztottam (30 perc).
- Miközben a fagyigép dolgozott felolvasztottam (csokiolvasztó gépben, de lehet víz-gőz fölött is), a csokit és a fagyasztás befejezése előtt (az utolsó 5 percben) hozzácsorgattam az olvadt csokit. Ezt a műveletet óvatosan kell végezni, mert az olvadt csoki a fagyitól gyorsan megdermed és a gép lapátja megakadhat benne!
- Végül egy jól zárható műanyag dobozba kanalaztam és a mélyhűtőbe tettem.
Gyönyörű :) tetszik nagyon :)
VálaszTörlésSzia! Mági Örülök, hogy itt is beszélhetünk!! Köszönöm a dicsérő szavakat :-)
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Törlés